Buvusios gimnazijos mokinės Auksės Gaižauskaitės komanda – geriausia pasaulyje!

Paskelbė saulius

Lapkričio 9–13 d. „Vilnius-Lithuania iGEM“ studentų komanda, kuriai priklauso mūsų gimnazijos buvusi mokinė Auksė Gaižauskaitė, dalyvavo tarptautiniame, prestižiniame sintetinės biologijos „iGEM“ konkurse Bostone (JAV) ir savo pasiekimais perrašė Lietuvos gyvybės mokslų istoriją. Studentai iškovojo konkurse pirmąją vietą – Didįjį prizą – aplenkdami daugiau nei 300 stipriausių universitetų komandų pasaulyje. Negana to, Didžiojo prizo bei Aukso medalio apdovanojimus papildė ir nominacijos net aštuoniose papildomų prizų, iš kurių Lietuvos komanda laimėjo tris, kategorijose.

Vos per dešimt mėnesių studentų komanda sukūrė lanksčią skirtingų plazmidžių grupių kopijų skaičiaus valdymo sistemą, pavadintą „SynORI“. Plazmidės yra apskritos formos DNR struktūros, kuriomis į mikroorganizmus pernešama reikalinga genetinė informacija ir tokiu būdu keičiamos ląstelių funkcijos, todėl plazmidės itin plačiai naudojamos biotechnologijose ir kitose gyvybės mokslų srityse.

Toks komandos pasiekimas, pasak Auksės, yra ne tik milžiniškas pačių studentų užsispyrimo ir nelengvo darbo įvertinimas, bet ir Lietuvos kaip stiprios gyvybės mokslų srityje šalies pripažinimas. „Mes, mažos šalies atstovai, laimėjome konkursą ir aplenkėme garsiausių pasaulio universitetų, tokių kaip Harvardas, MIT, Oksfordas, komandas. Tas džiaugsmas, kurį jautėme paskelbus konkurso nugalėtojus, buvo ypač didelis. Patys nedrįsome tikėtis tokių didelių pasiekimų, nors ir dirbome visa širdimi atsidavę projektui. Tačiau pamatę, jog mūsų idėjos buvo pripažintos pasaulyje, negalėjome nešokinėti iš laimės!“ – teigė pagrindinei komandos daliai, laboratorijos grupei, priklausiusi Auksė.

Auksė šiais metais Vilniaus universiteto Gyvybės mokslų centre baigė Genetikos bakalauro studijas, o šiuo metu studijuoja Molekulinės biologijos magistrą. Prieš 10 mėnesių ji nusprendė prisijungti prie naujai renkamos komandos ir atstovauti Lietuvai sintetinės biologijos konkurse.

„Pasibaigus konkursui ilsėtis nežadame – visų pirma, po truputį grįžtame į mokslų ritmą, kadangi darbas su projektu užėmė beveik visą turimą paros laiką. Be to, jau pradėjote atrankas į naują 2018 metų komandą, todėl nemažai darbų bus ir čia. Tolimesni planai su projektu paaiškės kiek vėliau, kai visa komanda bent šiek tiek atsikvėps. Galbūt vieną dieną ateis laikas ir pirmajam Lietuvoje sintetinės biologijos startuoliui“, – pasakojo Auksė.

(Plačiau su mūsų šalies iGEM komanda galite susipažinti jų Facebook paskyroje: https://www.facebook.com/VilniusiGEM/ 

Šių metų komandos projektas, laimėjęs konkursą, detaliai aprašytas internetiniame puslapyje: http://2017.igem.org/Team:Vilnius-Lithuania )

O mūsų gimnazijos bendruomenė didžiuojasi savo buvusia mokine. Auksinė ta mūsų Auksė!

                                                                                      Gimnazijos informacija

Kategorijos: Naujienos