Gimnazijos mokytojai už saugią Lietuvą

Paskelbė saulius

Saugi Lietuva, saugi mokykla, saugi šeima. Saugus turi būti pirmiausia vaikas (pradinukas, paauglys, jaunuolis). Kalbėti šia tema, dalintis naujausia informacija, atnaujinti žinias mokytojai turi kiekvieną dieną. Labai aktuali patyčių problema (ypač mūsų laikmečiu).

Lapkričio 4 dieną susitikti su specialiosios pedagogikos ir psichologijos centro Olweus programos vyr. instruktore Nina Vilkevičienė gausiai susirinko gimnazijos mokytojai. Šios programos tikslas – mokyti visą mokyklos personalą atpažinti, pastebėti patyčias ir tinkamai į jas reaguoti.

Olweus patyčių ir smurto prevencijos programa yra sukurta Norvegijoje. Jos autorius – prof. Dan Olweus, daugiau kaip 30 metų nagrinėjantis patyčių ir smurto problemas. Programa sėkmingai taikoma ne tik Norvegijoje, bet ir kitose šalyse – JAV (36 valstijose), Švedijoje, Islandijoje. Smurto tyrimų ir prevencijos centras JAV, Kolorado valstijoje, paskelbė ją viena iš 12 efektyviausių smurto prevencijos programų pasaulyje. Jos įgyvendinimo rezultatai užsienio šalyse rodo, kad ženkliai sumažėjo patyčios tarp bendraamžių mokykloje (30-70%), taip pat pagerėjo santykiai ne tik tarp bendraamžių, bet ir tarp mokinių ir mokytojų. Šioje programoje dalyvavę mokytojai ir mokiniai įgijo didesnę socialinę kompetenciją, reikšmingai sumažėjo asocialių poelgių (vandalizmo, muštynių, vagysčių, pamokų praleidinėjimo), pagerėjo moksleivių tarpusavio santykiai

Pasitarime buvo aptartos spalio 28 d. Lietuvos Respublikos Prezidentės Dalios Grybauskaitės pasirašytos, Seimo priimtos Švietimo įstatymo pataisos, kurios padės mažinti smurtą ir patyčias švietimo įstaigose. Šias pataisas Prezidentė inicijavo siekdama užtikrinti, kad vaikai augtų ir mokytųsi saugioje aplinkoje. Kova su smurtu – ir fiziniu, ir psichologiniu – yra vienas iš Prezidentės inicijuotos socialinės kampanijos „Už saugią Lietuvą“ prioritetų. Įstatymo pataisos įsigalios nuo 2017 metų rugsėjo 1 dienos.

Gimnazijos psichologė Gintarė Janarauskaitė sudomino mokytojus paskaita ,,Pyktis ir agresija, jų valdymo būdai“.

Po rudens atostogų mokytojai sutiks mokinius papildę savo žinių ir kompetencijų krepšelį.

Gimnazijos informacija

Kategorijos: Naujienos