Kviečiame prisidėti prie gražios idėjos įgyvendinimo

Paskelbė saulius

Neseniai paminėjome vieno žymiausių XX a. pirmos pusės lietuvių monumentaliosios skulptūros kūrėjo Vinco Grybo 130-ąsias gimimo metines. Skulptorius – vienas žymiausių mūsų dailininkų, nepralenktas paminklinių skulptūrų kūrėjas, vienintelis skulptorius, sugebėjęs projektuoti paminklą ne vien kaip dailininkas, bet ir kaip architektas, puikiai išmanęs skulptūros medžiagos savybes bei jos įgyvendinimo niuansus. Mums visiems šis žmogus svarbus – netoli Lukšių, Pelenių kaime, skulptoriaus gimtinė. Mokyklai, kurioje pradžios mokslus baigė būsimasis skulptorius, 1960 metais suteiktas jo vardas, dabar – Lukšių Vinco Grybo gimnazija. Įprasmindami žymaus menininko 130–ąsias gimimo metines Šakių rajono savivaldybė 2020 metus paskelbė skulptoriaus Vinco Grybo metais. 

Šakių rajono savivaldybės administracija kartu su Lukšių bendruomene, kultūros centru, seniūnija, gimnazija  ir kitomis rajono bendruomenėmis siekė įamžinti ir pastatyti Lukšiuose, prie Vinco Grybo vardo gimnazijos, atminimo ženklą žymiajam skulptoriui. 2019 m. rudenį buvo sudaryta speciali renginių  ir įvairių iniciatyvų programa bei skulptoriaus Vinco Grybo atminimo ženklo konkurso komisija, kuri kvietė dalyvauti visus šalies skulptorius Vinco Grybo atminimo įamžinimo konkurse.  Konkurso nugalėtoju išrinkta skulptoriaus prof. Arvydo Ališankos kūrybinė idėja – „Pegasas“.  Miestelyje turėtų būti pastatytas  šio skulptoriaus sukurtas atminimo ženklas garsiam kraštiečiui skulptoriui Vincui Grybui. 

Idėjos įgyvendinimui reikalingos nemažos lėšos. Istorija mena, kad ne tik valstybė, bet ir bendruomenės net ir sunkiausiais laikais sugebėdavo nelikti abejingi iškiliausiems kultūros dalykams. Tikime, kad  organizacijos ir asmenys visoje Lietuvoje bei už jos ribų parems idėjos įgyvendinimą.

Lėšomis labiausiai turime rūpintis mes patys, lukšiečiai. Dalį jų skirs Šakių rajono savivaldybė. Kreipiamės į visas rajono įmones, įstaigas, organizacijas, verslininkus – į visus rajono gyventojus, buvusius šios mokyklos mokinius, kviesdami pagal išgales padėti įgyvendinti idėją. Jei kiekvienas rajono žmogus šiam kilniam tikslui skirtų bent po vieną eurą, jau susidarytų nemenka suma.  

Lėšas atminimo ženklui prašytume pervesti į Lukšių Vinco Grybo gimnazijos sąskaitą Nr. LT214010042100282125 Luminor Bank AS, nurodant „Parama atminimo ženklui”, iki 2020 m. gruodžio mėn. 22 d.

Lapai su aukotojų pavardėmis ir parašais kaip eksponatai bus saugomi Lukšių Vinco Grybo gimnazijos Mokyklos istorijos centre.

Daugiau apie idėją: https://vgrybo.lt/2020/11/v-grybo-atminimo-zenklo-konkursas

Šakių rajono savivaldybė
Lukšių seniūnija
Lukšių Vinco Grybo gimnazija
Lukšių kultūros centras
Lukšių bendruomenės centras

Kategorijos: Naujienos