Projektas „Literatūrinė Lietuva“ tęsiasi

Published by saulius on

Šakių rajono Lukšių V.Grybo gimnazijos Gelgaudiškio abiturientai jau rudenį apsisprendė aktyviai dalyvauti respublikiniame projekte ,,Literatūrinė Lietuva“, kurį paskelbė ,,Lituanistų miestelio“ sumanytojas ir tvarkytojas, lietuvių kalbos mokytojas ekspertas Petras Gedvilas, pasitelkęs kaip rėmėjus Seimo narį R.Žemaitaitį, Šilalės rajono savivaldybę, Šakių rajono savivaldybę, ,,Vyturio“ skaitmeninių knygų biblioteką, Telia ir kitas organizacijas. Jis pakvietė Lietuvos mokytojus su mokiniais keliauti po literatūrines vietas, fotografuoti ir siųsti savo nuotraukas literatūrinėse vietose į ,,Lituanistų miestelį“.

Gelgaudiškio abiturientai dar žiemą aplankė Kudirkos Naumiestį, pasigrožėjo V.Kudirkos skulptūra, kurios autorius V.Grybas, pagarbą ,,Tautiškos giesmės“ autoriui atidavė prie jo kapo. Rugsėjo kartu su auklėtoja R.Dabašinskiene ir lietuvių kalbos mokytoja D.Aniuliene lankėsi Marijampolėje, apžiūrėjo Rygiškių Jono gimnaziją, po to vyko į Vilkaviškį atiduoti pagarbos J.Basanavičiui.

Spalio 29 dieną gelgaudiškiečiai kartu su auklėtoja ir lietuvių kalbos mokytoja išvyko į Kernavę ir Vilnių, vėl pasiryžę aplankyti kuo daugiau literatūrinių vietų. Pradėję nuo legendinės Kernavės, kur užkopė į Mindaugo Sostu vadinamą piliakalnį ir stabtelėjo prie staugiančio geležinio vilko, jie jau iš anksto buvo gerai apgalvoję, ką aplankys Vilniuje. Vos atvykę, apžiūrėjo Seimo rūmus ir patraukė Gedimino prospektu. Juk čia bene daugiausiai literatūrinių vietų: M.Mažvydo biblioteka, V.Kernagio suolelis, Žemaitė, V.Kudirka, pagaliau centrinis knygynas, kur prie lango savo pirmosios knygos laukė Just. Marcinkevičius (,,Dienoraštis be datų“). Pasukę Vilniaus gatve aplankė Lietuvos tetaro, kino ir muzikos muziejų, kur susidomėję apžiūrėjo garsiojo E.Nekrošiaus ,,Hamleto“ scenos dekoracijas, susipažino su kino ir teatro istorija. Nuo šio muziejaus jau ranka paduoti iki Aušros Vartų, Bazilijonų vienuolyno, Literatų gatvės, A.Mickevičiaus paminklo. Vis dėlto įdomiausia buvo Vilniaus universitete, kur laukė iš anksto užsakyta ekskursija. Įdomiai pasakojant gidei laikas tiesiog tirpo – juk reikia kyštelti nosį ne tik į P.Smuglevičiaus salę, bet ir į observatorijos bokštelį, aplankyti kiemelius, išlandžioti Filologijos fakultetą. Juk jeigu jau nori susipažinti su lietuvių literatūros istorija, tai kaip tik čia, kur žaliuoja Filologų berželis K.Sarbievijaus kiemelyje, kur ant sienų šoka graikų mūzos, o prie Lietuvių kalbos katedros auga Pasaulio medis (P.Repšio freska ,,Metų laikai“).

Po tokios ekskursijos papietavę didmiestyje, visi grįžo kupini įspūdžių, papildę savo žinių bagažą ir nusiteikę būtinai susiruošti į dar vieną ekskursiją literatūriniais pėdsakais.

Visų vardu lietuvių kalbos mokytoja D. Aniulienė

Categories: Naujienos