Projektas „Atviros mokyklos dešimtadienis“

Published by saulius on

Pasaulio pažinimo edukacinė pamoka – astronomijos išvyka „Supernova“ Kėdainių rajono Josvainių seniūnijos Gailiakaimio kaime.

Ūkanotą lapkričio 15 dienos rytą ketvirtokai iškeliavo į Kėdainių rajoną. Gailiakaimyje esančioje Garsios Tylos sodyboje susipažino su teleskopais, jų įvairove ir galimybėmis. Deja, Saulės stebėti nepavyko, nes ūkanos taip ir neišsisklaidė… Tačiau pavyko stebėti kitus objektus, patiems sufokusuoti objektą teleskope.

Ketvirtokai susipažino, kaip veikia Saulės laikrodis. Jie bandė įsivaizduoti atstumą nuo Žemės iki Saulės, turėdami rankose mažą rutuliuką –Žemės modelį ir tam tikru atstumu stovėdami nuo Saulės laikrodžio Saulės.

Vėliau edukacinis užsiėmimas persikėlė iš lauko į sodybos vidų. Čia mokiniai susipažino su dangaus kūnais ir šiuolaikinėmis dangaus stebėjimo priemonėmis planetariumo programomis bei teleskopais. Naudojant modelius buvo aptartos Mėnulio fazės. Kaip visa tai vyksta?

Labiausiai ketvirtokus nustebino ir sužavėjo parodyti planetų dydžių skirtumai ir atstumai tarp jų. Keista buvo klausytis planetų skleidžiamų garsų. Mokinius nustebino ir su kosminių kūnų įvairovė: galaktikos, ūkai, padrikieji ir kamuoliniai žvaigždžių spiečiai, dvinarės žvaigždės ir juodosios skylės…

Vėliau dangaus kūnus stebėjo 3D formatu. Edukacijos pabaigoje kiekvienas ketvirtokas gavo diplomą.

Po edukacijos ketvirtokai vaikščiojo po Kėdainių senamiestį, suskaičiavo, kad Kėdainiams jau 646 metai, aplankė paminklą Radviloms “Skrynia”.

Mokytoja Rita

Categories: Naujienos