Konferencija „Tegul meilė Lietuvos /Dega mūsų širdyse…“ (Vincas Kudirka)

Paskelbė saulius

Lapkričio 23 dieną Lukšių Vinco Grybo gimnazijoje įvyko kasmetinė pilietinio ir dvasinio ugdymo konferencija. Šiais metais konferencijos tema tautiška –„Tegul meilė Lietuvos / Dega mūsų širdyse…“- ištrauka iš mūsų kraštiečio Vinco Kudirkos  „Tautiškos giesmės“, tapusios Lietuvos himnu. Pranešimų klausėsi 8-4g gimnazijos klasių mokiniai.

Pirmasis pranešėjas buvo Lukšių Vinco Grybo gimnazijos istorijos mokytojas metodininkas Vidmantas Zokas, kalbėjęs apie pirmosios Lietuvos Respublikos kūrėjus ir gynėjus. Apie vieną iš kūrėjų – Joną Basanavičių – vaizdžiai pasakojo 2g gimnazijos klasės mokinė Aistė Bitinaitytė ir 4ag gimnazijos klasės moksleivis Rokas Buteikis. Lukšietis Rėjus Martišius skaitė ištrauką iš Vinco Kudirkos „Iš mano atsiminimų“. Konferencijos dalyviai galėjo stebėti filmuotą medžiagą iš Vinco Kudirkos muziejaus.

Antroji konferencijos dalis prasidėjo 3g klasės mokinės Mildos Čebanauskaitės pranešimu „Vincas Kudirka – „Varpo“ redaktorius.“ Vėliau klausytojų ausis smuiko garsais džiugino 4bg gimnazijos klasės mokinė Deimantė Bakaitytė, griežusi Vinco Kudirkos pjesę. Konferencijos svečiai ir dalyviai klausėsi ne tik muzikos garsų, bet ir Livijos Sadauskaitės bei Urtės Puidokaitės pranešimo „Ko dar nežinome apie Vinco Kudirkos „Tautišką giesmę“?“ Mūsų krašto signatarus pristatė „Zanavykų muziejaus“ edukatorė, specialistė Vida Endriukaitytė. Klausytojams signataro Jono Vailokaičio laišką perskaitė 1g klasės mokinys Tomas Mulvinskas, o partizano Aleksandro Grybino – Fausto biografijos dalį pristatė 8 klasės mokinė Klaudija Bikmanaitė ir 3g klasės mokinys Dominykas Urbštas. Žurnalistė Sima Kazarian paruošė pristatymą: Neišgalvotas superherojus arba „vidurio kelio“ keleivis, vedęs mus laisvės keliu dabar ir čia“.  Mokytoja metodininkė Danutė Aniulienė kartu su Lukšių Vinco Grybo gimnazijos Gelgaudiškio vidurinio ugdymo skyriaus mokiniais pristatė meninę kompoziciją „Priimki širdimi“. Visą konferenciją vainikavo atminimo lentos Nepriklausomybės akto signatarui Jonui Basanavičiui atidengimas bei Šakių rajono mero Edgaro Pilypaičio, Lukšių miestelio seniūno Vido Cikanos kalbos ir gimnazijos direktorės Nijolės Šapolienės priminti  J. Basanavičiaus žodžiai: „Kaip aušrai auštant nyksta ant žemės nakties tamsybė, o kad taip jau prašvistų Lietuvos dvasė! Toks mūsų troškavimas ir noras.“

Moksleiviai ir konferencijos svečiai džiaugėsi galėję dalyvauti konferencijoje ir pasisemti naujų žinių. Tikimės, kad kitąmet konferencija susilauks tokio pačio pasisekimo.

 Rasa Kriščiūnaitė, 4bg klasė

Kategorijos: Naujienos