Europos Parlamentas + 8000 jaunuolių = nerealu!

Published by saulius on

Birželio 1 – 2 dienomis dalyvavau European Youth Event 2018 (EYE2018). EYE2018 vyko Europos Parlamente Strasbūre ir subūrė daugiau nei 8000 jaunuolių iš visos Europos. Atvykome dieną anksčiau, todėl ėjome į ekskursiją po Europos Tarybos būstinę. Įdomus faktas – Europos Taryba yra visiškai nesusijusi su Europos Sąjunga ir šioje sąjungoje yra net 47 šalys. Po įdomios ir naudingos ekskursijos turėjome laiko pasigrožėti Strasbūru, paragauti ,,kišų“ bei ,,bagečių“. Deja, dėl didelės audros naktį pirmoji diena EYE2018 nebuvo labai sklandi, nes veiklos lauke buvo atšauktos, tad Europos parlamentas buvo perpildytas. Vis dėlto dalyvavau diskusijose pagrindinėje didžiausioje Parlamento salėje. Pirma buvo apie naująją kartą, antroji –  apie jaunimo nedarbą. Pirmosios  dienos pabaiga  nuostabi – muzikos festivalis: koncertavo keturios visiškai skirtingų muzikos stilių grupės, o viską vainikavo DJ (juk net ir rimtuose renginiuose reikia rasti laiko atsipūsti, ar ne?).

Birželio 2 – oji diena buvo dar įdomesnė. Jau nuo pat ryto bėgiojau iš vienos veiklos į kitą. Rytą nusprendžiau nueiti į draugų iš Peace Jam workshop‘ą. Peace Jam organizacija veikia visame pasaulyje – įdomu jų pozicija: kiekvienas turi balsą ir gali prisidėti prie gražesnio pasaulio kūrimo. Nemažai Nobelio premijos laureatų priklauso šiai organizacijai. Kitame užsiėmime mums visiems priklijavo po lapelį ant kaktos (jo nematėme). Žingsniuodami kambaryje ratu,  turėjome be žodžių, žiūrėdami į kitų lapelius, savo veido išraiška parodyti, kaip dauguma visuomenės mūsų šalyje reaguotų į tokį žmogų. Rolių buvo visokių: nuo pabėgėlio iki moters, kuri turi ne vieną gyvenimo partnerį. Tuomet atsižvelgdami į kitų reakcijas turėjome pasirinkti vieną   iš stovyklų: visuomenės priimti, visuomenės nepriimti ir tie, kurie nepasirinko pozicijos. O kokia įdomi diskusija vyko po to! Pavyzdžiui, vyras, kuris buvo neištikimas žmonai, buvo priimtas visuomenės, o moteris – ne. Dalyviai iš skirtingų šalių pateikė įvairias pozicijas ir pavyzdžius, kaip vykta jų šalyse. Dienos pabaigoje – užsiėmimas, kuriame buvo kalbama  apie dainavimą. Nepaprastai užburiantis chorvedys iš Didžiosios Britanijos mus mokė ploti ritmus, kartu dainavome, klausėmės jo praktikos ir patarimų. Dainavimas tai ne vien talentas ar darbas, tai kartu ir pasitikėjimo savimi kėlimas, bendruomenės būrimas – štai tokia žinutė buvo skleidžiama užsiėmime. Po to klausiausi nepakartojamai įspūdingų, neįsivaizduojamai talentingų dainininkų grupės, pripažintos visame pasaulyje, Voices8 iš Didžiosios Britanijos, kurie acapella kūrė stebuklus.

Taigi, aš iš Strasbūro parsivežu be galo didelio ir painaus Europos Parlamento vaizdą, tuziną naujų draugų ir pažinčių bei pilną bagažą minčių ir idėjų, kurios sproginėja iš nekantrumo būti įgyvendintos!

Deimantė, 3bg klasė

Categories: Naujienos