Marijampolės regiono gimnazijų šventė ,,Gimnazistų dūzgės Lukšiuose”

Paskelbė saulius

Lukšių Vinco Grybo gimnazija balandžio 27 d. dūzgė nuo pat ryto kaip tikras bičių avilys. O ir kaip nedūgzti, jei čia sugužėjo net 12 Marijampolės regiono gimnazijų į tradicinę gimnazijų šventę. Lukšiečiai neatsitiktinai renginį pavadino ,,dūzgėmis”. Čia dūzgia ir šokių kolektyvas pavadinimu ,,Dūzgis”, kuriam vadovauja Edita Skauronė.

Svečius pasitiko šventės šeimininkai – Lukšių Vinco Grybo gimnazija. Viena paskui kitą pasipylė svečių delegacijos iš viso regiono: Marijampolės Sūduvos, Kazlų Rūdos Kazio Griniaus, Marijampolės r. Liudvinavo Kazio Borutos, Kalvarijos, Vilkaviškio ,,Aušros”, Vilkaviškio r. Pilviškių ,,Santakos”, Vilkaviškio r. Kybartų Kristijono Donelaičio, Vilkaviškio r. Gražiškių, Šakių ,,Žiburio”, Šakių r. Griškabūdžio, Šakių r. Kudirkos Naumiesčio gimnazijos. Šventė prasidėjo įspūdinga dalyvių, kurie nešė savo gimnazijų vėliavas, eisena į Lukšių miestelio parką ,,Siesarties vingis”. Čia šeimininkai pasveikino visus susirinkusiuosius donelaitiškai: ,,Jau saulelė vėl atkopdama budino svietą/ Ir Marijampolės gimnazijas į kelionę šaukė“. O saulė lyg tyčia tą dieną negailėjo savo spindulių, dar labiau praskaidrindama šventinę nuotaiką. Tautinių šokių kolektyvas ,,Dūzgis” pasveikino svečius įspūdingu šokiu ,,Žuvų šakelės”. Nuaidėjus fanfaroms, šventę pradėjo Lukšių Vinco Grybo gimnazijos direktorė Nijolė Šapolienė, sveikinimo žodį tarė Lukšių seniūnas Vidas Cikana, Šakių rajono mero pavaduotojas Edgaras Pilypaitis, kuris jaunimą palygino su jaunu vynu, kurį reikia supilti į naujus vynmaišius. ,,Jūs esate tie, kurie statysite Lietuvą toliau”, – kalbėjo gerbiamas vicemeras. Šventėje taip pat dalyvavo ir laikinai einantis Šakių rajono mero pareigas Juozas Puodžiukaitis bei Šakių rajono savivaldybės Švietimo ir sporto skyriaus vedėjas Elvydas Pauliukėnas. Po sveikinimo žodžių visi šventės dalyviai sudėjo visas savo svajones į spalvotus balionus ir aidint dainai ,,Sakale, lėk” paleido juos į dangų.

Įsibėgėjus dūzgėms visos delegacijos važiavo į Zyplius, kur Lukšių kultūros centro direktorė Daiva Bukšnienė trumpai priminė dvaro istoriją, gimnazijų vadovai ir mokytojai aplankė Zanavykų muziejų, neseniai atsidariusį restoraną ,,Kuchmistrai”, o jaunimas tuo metu, susibūrę į mišrias komandas, kūrė ir fotografavo gyvąsias skulptūras, kuriomis šventės pabaigoje visi galėjo pasidžiaugti. Laikas bėgo greitai, todėl iš Zyplių visi skubėjo į Lukšių gimnaziją papietauti ir vėl įsisuko į naujas veiklas.

Pasak mokinių, liaudies šokių ir žaidimų pusvalandis buvo viena iš smagiausių, bet ir daugiausiai prakaito pareikalavusių veiklų. Šią veiklą organizavo tautinių šokių kolektyvas ,,Dūzgis” kartu su vadove Edita Skaurone. Tikrai šoko visi: ir svečiai, ir šeimininkai. Ir liete liejosi tokia gera nuotaika, tokia energija, kad atrodė, jog nebus šokiams galo. Čia nė vieno nebuvo stoviniuojančio ar į kitus bežiūrinčio – visa sporto salė buvo tiesiog perpildyta jaunimo smagaus juoko ir trankaus šokio žingsnelių. Ir nesvarbu buvo, su kuo šokti – svarbiausia, pajusti, kaip smagu visiems kartu dalyvauti dūzgėse.

„Sveiks, sveteli mielas, svečiuosna atbildėjęs“, ,,Sveiks, svieteli margs! šventes pavasario šventęs“, ,,Sveiks, dieve duok! sulauk dar daug pavasario švenčių“, – tokiais žodžiais pasitiko šventės vedėjai visus, atėjusius į paskutinę šventės dalį – ,,Gerų idėjų mugę”, kuri vyko gimnazijos renginių salėje. Čia visi susirinko parduoti savo idėjų ir parodyti, ko yra verti. Mugėje buvo parduotos visos 12, viena už kitą geresnių, idėjų. Keletas idėjų: Kalvarijos gimnazijos simuliacinis žaidimas ,,Rinkimai į Seimą”, šiuolaikinio meno paroda ,,Plyta” (Šakių ,,Žiburio” gimnazija), socialinį sąmoningumą ugdančios veiklos (Pilviškių ,,Santakos” gimnazija), diena lopšelyje-darželyje (Kybartų Kristijono Donelaičio gimnazija) ir kitos idėjos. Sprendžiant iš žiūrovų emocijų, palaikymo ir susidomėjimo sulaukė ir lukšiečių pristatyta idėja ,,Garbės pėdų alėja”, kurią pristatė mokinių savivaldos prezidentė Milda Čebanauskaitė. Idėjų mugė – tai galimybė pasidalinti geromis idėjomis su savo kaimynais, todėl kiekvienai gimnazijai iš anksto buvo paruoštas krepšelis su visų gimnazijų idėjomis. Pristačiusi idėjas, kiekviena gimnazija parodė ir atsivežtus savo programos numerius. Nepaliko abejingų užburiantis Šakių ,,Žiburio” gimnazijos abituriento Domanto Starkausko, Lietuvos mokinių meninio skaitymo konkurso nugalėtojo, balsas. Domantas skaitė J. Meko novelę ,,Vilkas“. Kazlų Rūdos Kazio Griniaus gimnazija pristatė literatūrinę-meninę kompoziciją ,,Kas tu esi? Kas esu aš?“, Marijampolės Sūduvos gimnazijos merginų trio atliko lietuvių liaudies dainą ,,Ne dėl žalio vyno“. Buvo akivaizdu, kad scenoje nė vienas nėra naujokas. Ypač pasisekė mūsų gimnazistui Dominykui Venskūnui, kuriam teko išskirtinis vaidmuo – būti Vilkaviškio ,,Aušros“ gimnazijos solistės Rugilės Kačkauskaitės, kuri atliko savos kūrybos dainą, mikrofonu. Jei kuris nors ėmė ir prisnūdo pavargęs, tai išgirdę, kad ,,Dūzgio“ šokėjai šoks šokį ,,Iki paryčių“, iškart atsibudo ir sukluso: tai gal siausim iki paryčių? Deja, kitą dieną vėl laukė pamokos, todėl pakako ir to vieno šokio, kad šventė baigtųsi taip, kaip ir prasidėjo – linksmai ir nuotaikingai.

Kai visos idėjos buvo parduotos, muzikiniai ir literatūriniai programos numeriai parodyti, beliko perduoti estafetę gimnazijai, kuri sukvies svečius kitais mokslo metais. Taigi kitąmet visos gimnazijos važiuos į Pilviškius, į ,,Santakos“ gimnaziją, kur vyks tradicinė Marijampolės regiono gimnazijų šventė. Belieka padėkoti visiems, prisidėjusiems prie šios gražios šventės organizavimo, pasidžiaugti dalyviais, mokytojais pagalbininkais, mokytojais globėjais, mokiniais savanoriais, o ypač tais, kurie niekieno neraginami tiesiog atėjo į šventę, nes jautėsi esantys mūsų gimnazijos bendruomenės nariai.

Kategorijos: Naujienos