Mokyklos istorijos knygą atvėrus…

Paskelbė saulius

Lietuvos Valstybės atkūrimo dienos proga mūsų gimnazijoje atidarytas mokyklos istorijos centras. „Mokyklos istorijos knygą atvertus…“ – tokia ekspozicija pasitiko gimnazijos bendruomenės narius. Gausus būrys mokinių tą` dieną atvėrė mokyklos istorijos centro duris. Tačiau patys aktyviausi, smalsiausi ir daugiausiai turintys klausimų buvo pradinių klasių mokiniai, nes jie žinojo, kad po pristatymo jų laukia darbas. Buvo keista matyti tokius ramius, rimtus ir susikaupusius mažuosius mokyklos istorijos centro lankytojus. O kaip kitaip, nes viską jie turėjo įsidėmėti – atliekant užduotis kiekvienas išgirstas faktas buvo reikalingas, ir dar – mokiniai žinojo, kad kiekvienas bus savo mokytojos įvertintas už teisingai atliktas užduotis. Darbo buvo daug. Kiekvienas mokinukas gavo po užduočių sąsiuvinį, kuriame turėjo nupiešti ir aprašyti labiausiai patikusį eksponatą, atsakyti į klausimus ir net atlikti matematikos užduotis. Reikia paminėti, kad dar ir dabar vyksta intensyvus darbas, jie vis dar sugrįžta į mokyklos istorijos centrą kai ką pasitikslinti ar surasti pamestus ,,istorinius skaičiukus“. Įdėmiai ir vyresniųjų klasių mokiniai klausėsi bei apžiūrėjo mokyklos istorijos ekspoziciją. 5-8 klasių mokiniai sprendė kryžiažodžius ,,Ką žinai apie skulptorių Vincą Grybą?“,,,Mokyklos įkūrėjas – Antanas Tatarė“. Visi, kas apsilankė naujajame mokyklos istorijos centre, turėjo ką veikti: vieni dirbo su jiems pateiktomis užduotimis, kiti klaidžiojo akimis po jau istorija tapusias nuotraukas ieškodami savęs, mamos, tėtės, brolio ar sesers. Mokytojai, vartydami mokyklos istorijos knygą, prisiminė tik pačias gražiausias istorijas, jaunystę, mokinius, kolegas…

Mokyklos istorijos centro vizija – ,,Mokyklos istorija – dabarčiai ir ateičiai“. Misija – ,,Istorijos fiksavimas ir sklaida“.

Mokyklos istorijos centrą sudaro dvi ekspozicijos:

,, Mokyklos istorija” ir ,, Skulptoriaus Vinco Grybo gyvenimas ir kūryba”.

Pirmojoje ekspozicijoje yra sukauptos nuotraukos, dokumentai, knygos, paveikslai apie skulptorių Vincą Grybą, jo tėviškę Pelenių kaime, skulptoriaus šeimą, Vinco Grybo tėvus, paveiksluose – žinomiausi skulptoriaus darbai ne tik Sūduvos krašte, bet ir Lietuvoje. Muziejaus ekspozicijoje yra Vinco Grybo išdrožtas Lukšių bažnyčios stogo maketas, Vytauto Didžiojo biustas, tautinė juostelė, kuria skulptorius buvo juosiamas kūdikystėje, dailininko Vytauto Ciplijausko paveikslas Vincas Grybas ir kiti eksponatai.

Antrojoje ekspozicijoje – mokyklos kūrimosi ir istorijos raida, pedagogų ir moksleivių veikla, kultūrinis ir sportinis gyvenimas. Mokyklos istorijos centro fondą pagyvina pirmasis mokyklos kompiuteris.

Pagalbiniame fonde sukaupti segtuvai su nuotraukomis ir aprašais, įvairūs dokumentai, seni spaudiniai, prisiminimai, kraštotyrinė medžiaga: ,,Mokyklos įkūrėjas – kunigas Antanas Tatarė”, ,,Įžymūs žmonės” ( apie mūsų mokyklą baigusius mokinius, dabar žymius žmones), ,,Jonas Basanavičius”(mokėsi Lukšių pradžios mokykloje), ,,Įdomūs susitikimai”, ,,Mūsų mokiniai”, ,,Mūsų mokytojai”, ,,Mūsų laidos”, ,, Mes jais didžiuojamės”, „Vizitai, susitikimai“(su nauja medžiaga apie LR Švietimo ir mokslo ministrų Gintaro Steponavičiaus bei Dainiaus Pavalkio vizitus mūsų gimnazijoje). Su iš anksto užsisakyta istorijos centro medžiaga mokiniai gali susipažinti ne tik čia centre, bet ir klasėje valandėlių metu.

Prisiminti klasės draugus, mokytojus, mokyklinio gyvenimo akimirkas padeda didžiulė abiturientų ir klasių laidų vinječių kilnojama ekspozicija „Abiturientų laidos“.

Jeigu dar nebuvai užsukęs į dažais kvepiantį mokyklos istorijos centrą – užsuk. Kartu mokyklos istorijos knygą atversim, daug ką prisiminsim ir tikrai išeisite praturtėję.

Iki naujų susitikimų mokyklos istorijos centre.

Mokyklos istorijos centro vadovė mokytoja Sonata Kurienė

Kategorijos: Naujienos