Auksinis protas

Paskelbė saulius

Kiekvieną antradienį 19 val. įvairiuose Lietuvos kampeliuose susirenka bendraminčiai ir drauge mėgina atsakyti į „Auksinio proto“ klausimus. Tai ne tik žaidimas, bet ir galimybė pabūti kartu su savo bendruomene, užmegzti naujų pažinčių, praplėsti akiratį ir, žinoma, smagiai praleisti vakarus. Ne išimtis ir Lukšiai. Jau 2015 m. buvusio mūsų gimnazijos mokinio Tito Bukšnio iniciatyva „Auksinis protas“ sužibėjo Zyplių dvare. Smagus buvo pirmasis protmūšio sezonas, tad po vasaros atostogų žaidimas ir vėl sugrįžo į visą Lietuvą ir, žinoma, į Zyplius.

Kaip vyksta tie protmūšiai? Komandos ( 4 – 9 dalyviai) raštu atsakinėja į klausimus ir kiekvieno žaidimo surinkti taškai keliauja į lentelę, kurioje surašyti visos Lietuvos rezultatai, o pačios stipriausios komandos patenka į nacionalinį finalą. Geriausiai pasirodžiusios komandos įgyja teisę savo narius deleguoti į televizinį žaidimą „Auksinis protas“. Televizinis „Auksinis protas“ trečiadieniais rodomas per LRT televiziją. Čia jau žaidžiama individualiai ir rungiamasi dėl pagrindinio prizo – fantastiškos kelionės.

Šį straipsnį skaitote Lukšių Vinco Grybo gimnazijos tinklalapyje, nes antradienio vakarus Zypliuose leidžia 5 Lukšių gimnazistai. Tai 2gb klasės mokinės Deimantė Bakaitytė ir Livija Sadauskaitė, 3ag klasės mokiniai Ignas Buragas ir Guostė Štrimaitytė bei 3bg kl. mokinė Viktorija Pavalkytė. Livija Sadauskaitė teigia: „Auksinis protas“ man parodo, kiek aplinkui daug protingų, plačių pažiūrų žmonių. Tai įkvepia mane dar labiau tobulėti, nes suvokiu, kad mano žinias reikia stipriai praplėsti.“ Deimantei Bakaitytei šis žaidimas – puiki intelektuali pramoga. Mergina tikina, kad daug ką sužinanti bei linksmai, turiningai praleidžianti vakarus. 3ag klasės mokinys Ignas Buragas, kuris nepraleidžia nei vieno „Auksinio proto“ žaidimo nuo pat 2015 metų , prisipažįsta: „ Šiek tiek sunku suderinti mokslus su šiuo žaidimu, nes iš mokyklos grįžtu vėlai, todėl retkarčiais pamokos lieka neparuoštos. Tai tikrai smagus laiko leidimas ir visada sužinau kažką nauja. Todėl taip labai savęs nekaltinu už tuos namų darbus, kuriems padaryti jau nebeturiu jėgų. Iš tiesų, tikėjausi, kad daugiau dalyvaus jaunimo, nes mūsų, moksleivių, komanda vienintelė, todėl yra daug sunkiau konkuruoti su suaugusiais, tačiau man tai patinka. Ypač patinka konkurencija su komanda, kurios pavadinimo neminėsiu, pasakysiu tik tiek – rimuojasi su žodžiu „frakcija“. Viktorija pasakoja: ,,2015 metais suburti komandą ir dalyvauti „Auksiniame prote“ įkalbėjo mokytojas Alvydas Grinkevičius, tad pabandžiau ir nebegaliu sustoti. Sunkiausias dalykas – surinkti komandą, nes norisi, kad komandoje būtų įvairių sričių bei amžiaus žmonių, tačiau daugelis bijo dalyvauti, nes nenori pasirodyti, kad kažko nežino – tai tikrai liūdina, nes nežinoti ar neatsiminti ko nors yra žmogiška. Antrojo sezono pradžioje pasitaikydavo, kad, likus kelioms valandoms iki žaidimo pradžios, sužinau, kad komandoje nebus kelių narių, tad tenka ieškoti, skambinti visiems netoliese gyvenantiems mokiniams. Kartą teko skambinti net aštuoniolikai mokinių ir net ne po kartą, kol pavyko įtikinti, kad šis žaidimas – puiki pramoga ir kad nereikia bijoti ko nors nežinoti, reikia tiesiog atvykti ir smagiai praleisti vakarą. Tikėjausi didesnio aktyvumo iš mūsų gimnazijos mokytojų. Bet trys drąsiausi mokytojai vyrai jau nuo 2015-ųjų dalyvauja komandoje, kurios pavadinimas „Atrakcija“. Iš tiesų, labai gėriuosi šia komanda, nes, mano nuomone, „Atrakcijoje“ – vieni iš protingiausių rajono žmonių, todėl net nesistebiu jų aukščiausiais rezultatais net tik Zypliuose, bet ir visoje Lietuvoje. Nors mūsų komanda nėra labai stipri, tačiau ji yra linksma, gyva, nes beveik niekada nedingsta šypsenos iš veidų, kad ir kiek mažai taškų surinktume, – esame jauni žmonės (jauniausiam komandos nariui 12 metų). Žinoma, labai džiugu, kad tokiame mažame miestelyje kaip Lukšiai Titas Bukšnys nepabijojo ir apsiėmė organizuoti „Auksinį protą“.

Lukšių Vinco Grybo gimnazijos gimnazistai tikisi, kad šiuo straipsniu sudomins kiekvieną motyvuotą gimnazistą ir mokytoją išbandyti savo žinias bei smagiai praleisti ilgus žiemos vakarus intriguojančiame, linksmame bei patraukliame žaidime ,,Auksinis protas“.

Viktorija Pavalkytė, 3bg klasė

Kategorijos: Naujienos