Kuriame lietuvišką haiku

Published by saulius on

Lapkričio 25 dieną visoms 3g klasėms vyko haiku kūrybos pamokos, kurias vedė lekėtiškė poetė Regina Klimaitienė, LNRS narė ir Lekėčių literatų klubo ,,Šilagėlė” įkūrėja. Poetė 2005 metais susidomėjo japonų lyrikos žanru – haiku, kuris užrašomas trimis eilutėmis (japonų kalba – viena), turinčiomis 17 skiemenų (5+7+5). Nuo to laiko R. Klimaitienė išleido du haiku rinkinius: ,,Alyviniai obuoliai”, ,,Kad pajustum ramybę”, originalalų ir galbūt vienintelį Lietuvoje -,,Lekėčių miestelio poetinį žemėlapį”.

Rašyti haiku reikia pasiruošti – pirmiausia būtina kuo daugiau skaityti klasikinių tekstų ir šiuolaikinių poetų kūrybos. Tad gimnazistai buvo supažindinti su Matsuo Bashō – pirmuoju japonų poetu, parašiusiu apie du tūkstančius trieilių ir sukūrusiu haiku etaloną, nors pats eilėraštis atrodo apgaulingai paprastas:

古池や 蛙飛びこむ 水の音
Furu ike ya kawazu tobikomu mizu no oto

Senas tvenkinys,
Strykteli varlė,
Vandens garsas.

Poetė skaitė ir savo eiles iš rinkinio ,,Alyviniai obuoliai“:
Vežimas šieno…
Iki žemės man toli,
Kaip ir lig dangaus..

Išgirdo trečiokai ir naujausius haiku, parašytus po kelionės į Suomiją:
Sugavo vėją
Vamzdžiai – vargonai
Sibelijaus parke.

Žinoma, poetė R. Klimaitienė pamokė, kad haiku reikia skaityti du kartus, įsiklausant į skambėjimą ir pajuntant akimirkos grožį. O kuriant haiku reikia žinoti, kad eilėraštis – apie gamtą, būtinai klasikiniame haiku reikia vartoti sezoninį žodį, būtina sugauti akimirką ir nustebinti. Gimnazistai sužinojo, kad yra haiku įvairių – senryu ( humoristinis haiku) ir haiga (poeto sukurtas japoniško stiliaus piešinys su jo užrašytu haiku).

Antroji pamoka buvo skirta haiku rašymui. Trečiokai su džiaugsmu įsijungė į kūrybinį ,,procesą“. Parašę haiku, skubėjo pasiklausti poetės, ar jų eilėraštis atitinka žanro reikalavimus. O mokytoja S. Burkšaitienė pirma sukūrė haiku:

Balionai kabo
Tuštybės mugę puošia
Minčių karoliai

(eilėraščiai gali būti be skyrybos ženklų).

Pasirodo, gimnazistai – visai neblogi poetai. Ir svarbiausia, kad kai kuriuos mokinius šis žanras ,,užkabino“. Štai keletas haiku, sukurtų per pamoką.

Dangus mėlynas,
Sklando aitvaras ore.
Vaikas sapnuoja. (R. Vikšniauskas)

Grėsmingas dangus,
Nurimęs šiltas vėjas.
Tyla prieš audrą… (V. Jakštys)

Poetė R. Klimaitienė viltingai šypsojosi – turbūt rengiamoje knygoje, kurioje – Šakių rajono poetų haiku, atsiras ir dvi – trys pavardės iš Lukšių Vinco Grybo gimnazijos.

Poetė trečiokus už gebėjimą tinkamai sueiliuoti haiku gimnazistus apdovanojo savo knygomis.

Gimnazijos informacija

Categories: Naujienos